Jaký zvolit operační systém pro server?

Datum: 23.10. 2010

Určitě jste už dostali do situace, kdy jste si pořídili nový „čistý“ server a teď přemýšlíte, jaký operační systém by byl pro něj nejvhodnější. Co si vybrat? Windows, Linux nebo Mac X OS či nějakou jinou Unixovou variantu jako například Solaris?

Otázka je v podstatě stejná jako u výběru operačního systému pro osobní počítač. Základním měřítkem pro rozhodování, čím „osadit“ server, je definice jeho využití. Na co ho vlastně budeme potřebovat, jaké nároky budeme mít na jeho výkon, konektivitu apod.?

Z průzkumů vyplývá, že u nás stále ještě nejrozšířenějším operačním systémem jsou Windowsy.  Jsou univerzální (myslím tím, že instalaci a provoz zvládá 90% uživatelů), masově šířené a mají relativně dobře fungující systém podpory. Díky velkému počtu děr v zabezpečení jsou ovšem velmi snadným cílem hackerů a počítačových škůdců, takže aby byl uživatel „opravdu“ (nic není nepřekonatelné) v bezpečí, musí si leccos připlatit.

Linux je freeware operační systém vycházející ze systému Unix, který se drží velmi velmi těsně za uživateli Windows. S velkou oblibou je používán například na VPS (virtuální privátní servery) či managed servery. Jeho obsluha je pro normálního majitele monitoru a myši komplikovanější -  hlavně pro větší nutností psaní příkazů přes příkazový řádek – a i když oba systémy mají téměř identické grafické zobrazení  a intuitivní ovládání, právě malé detaily často nové uživatele odradí, protože jsou prostě zvyklí na své nastavení a tyto drobnosti je pro ně složité akceptovat. (Např.: mít svoje ikonky napravo a lišta Start je tu najednou řešená jinak…) Úsměvné, nicméně bohužel pravdivé. Nespornou výhodou Linuxu je jeho pojetí opensource, což v praxi znamená, že software a v podstatě celou strukturu systému tvoří a upravují sami uživatelé. Procento „zavirování“ Linuxových systémů je zanedbatelné a největší hrozbou systému je koncový uživatel sám. (viz nespouštím každou .exe či .pps přílohu, co mi přijde do mailu)

Mac OS X Server systém je podobně jako Linux v podstatě „bez virů“ a uživatel / provozovatel serveru tak nemusí investovat závratné sumy do zabezpečení. Jeho nevýhodou je ovšem jistá specifičnost samotných komponent, které sice komunikují přes běžná rozhraní (USB, Firewire apod.) nicméně kompatibilita s jinými systémy – na softwarové i hardwarové úrovni – není vždy stoprocentní. V neposlední řadě je přitěžující i fakt, že tato serverová platforma je lokalizována jen do několika málo světových jazyků.    

Porovnat Webhosting

  • Nemáte vybráno nic k porovnání

Porovnat

Odebrat vše

Porovnat Virtuální hosting

  • Nemáte vybráno nic k porovnání

Porovnat

Odebrat vše

Porovnat Managed hosting

  • Nemáte vybráno nic k porovnání

Porovnat

Odebrat vše

Porovnat Dedicated hosting

  • Nemáte vybráno nic k porovnání

Porovnat

Odebrat vše

Porovnat Serverhousing

  • Nemáte vybráno nic k porovnání

Porovnat

Odebrat vše

Porovnat Rack housting

  • Nemáte vybráno nic k porovnání

Porovnat

Odebrat vše

Návody pro C4

Specializovaný hosting

Reklama

* - uvedené ceny hostingových programů jsou bez DPH

Copyright © 2010 - 2023 Hledej-hosting.cz. Všechna práva vyhrazena.   Vytvořeno: Tvorba internetových aplikací - Webnix.cz

Provozovatel nezodpovídá za obsah ani za jakékoliv následky vzniklé používáním tohoto webu.

 

Hodnocení hostingu

 

 

Hodnotit hostingové programy mohou jen přihlášení uživatelé.

Přihlásit

Nemáte-li dosud vytvořen svůj uživatelský účet, zde si ho můžete založit.

Vytvořit uživatelský účet

Přidat hosting do mých tipů

 

 

Přidávat hostingové programy do svých tipů mohou jen přihlášení uživatelé.

Přihlásit

Nemáte-li dosud vytvořen svůj uživatelský účet, zde si ho můžete založit.

Vytvořit uživatelský účet